Rebecca - 19 år — BILDA personalmäklarna

Rebecca – 19 år

Vad är det bästa med att jobba som vikarie?
Jag ser jobbet som ett väldigt bra sätt att lära känna arbetslivet. Jag har nyss gått ut gymnasiet och vet inte riktigt vad jag vill arbeta med eller studera till i framtiden. Jag har däremot alltid varit intresserad av att jobba inom förskola eller skola och i rollen som vikarie så får jag möjligheten att se hur förskolorna och skolorna arbetar och lära mig alla tips och trix från olika lärare! Det tycker jag är det allra bästa! Jag lär mig mer inom området och får samtidigt djupare förståelse om vad jag vill göra med min framtid.

Vad tycker du är viktigt att tänka på när man jobbar som vikarie?
Jag tycker det är viktigt att tänka på hur det var själv när man gick i skolan och fick en vikarie. Hur ville jag då att den vikarien skulle bete sig? För mig då var det allra viktigaste att vikarien var positivt inställd till det vi skulle ta oss an samt engagerad. Då kände jag mig som tryggast och det är det jag själv vill förmedla idag i min roll som vikarie.

Vad skulle du ge för tips till en ny vikarie?
Det är okej att känna sig rädd! Man är helt ny på ett ställe och vet inte var någonting är. Det är nya människor samt barn och ungdomar som kanske förväntar sig att du ska lära dem saker. Det kan vara lite läskigt! Alla gör misstag och ingen kan förvänta sig att du ska kunna allt på en gång och lika bra som den ordinarie läraren som du täcker upp för.

Berätta om en rolig upplevelse eller händelse som hänt när du har arbetat som vikarie?
Jag fick höra en gång att jag var en riktig vuxen! Eftersom jag oftast är yngre än mina kollegor på förskolorna/skolorna så brukar jag aldrig riktigt känna mig vuxen. När jag en gång sa till på skarpen till två barn som började riva bland ytterkläderna så kollade de på mig och sa: ”huh du är ju en riktig vuxen!”. Det var en härlig känsla att få höra att de ser och upplever mig som någon de ska lyssna på. 😊